ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΝΕΑ :
Home » , , » Οι έφηβοι αποκομίζουν σημαντικά κοινωνικά οφέλη από τη συμμετοχή τους σε on-line κοινότητες

Οι έφηβοι αποκομίζουν σημαντικά κοινωνικά οφέλη από τη συμμετοχή τους σε on-line κοινότητες

Written By billym on 16 Φεβρουαρίου 2013 | 2/16/2013



Αντί να προσπαθούν να τα απομακρύνουν από τους υπολογιστές, οι γονείς πρέπει να αναγνωρίσουν ότι οι έφηβοι ενεργοποιούν σημαντικές κοινωνικές τους δεξιότητες on-line, αναφέρουν ψυχολόγοι κι ανθρωπολόγοι που μελετούν τη συμπεριφορά στο διαδίκτυο. Τονίζουν ότι πολλά από τα παραδοσιακά εφηβικά πολυσύχναστα μέρη, όπως τα πάρκα και τα πολυκαταστήματα, αποτρέπουν τους νεαρούς ή έχουν γίνει επισφαλή. Η Ντάνα Μπόιντ, από το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, κι άλλοι εμπειρογνώμονες διαπιστώνουν πως η παρούσα κατάσταση ωθεί τα παιδιά να σερφάρουν στο διαδίκτυο προς αναζήτηση συνομήλικων.
Έχουν υπάρξει πολυάριθμες πρόσφατες αναφορές στις ΗΠΑ, με κορίτσια εφήβους που δέχονται σεξουαλική παρενόχληση από ηλικιωμένους οι οποίοι εμφανίζονται μέσα στις διαδικτυακές γειτονιές ως έφηβοι. Όμως η Μπόιντ αναφέρει πως η ανάλυσή της στο MySpace.com, έναν ιστοχώρο επικοινωνίας με 15 εκατομμύρια ενεργούς λογαριασμούς και με το 50% των χρηστών κάτω των 24 ετών, διαπίστωσε πως οι περισσότεροι έφηβοι επιδίωξαν σχεδόν αποκλειστικά να έρθουν σε επαφή με φίλους από το σχολείο τους, κι όχι με άγνωστους.
Ένας στους πέντε εφήβους που βρίσκονται στο διαδίκτυο - περίπου 4 εκατομμύρια άνθρωποι στις ΗΠΑ, διαθέτει το προσωπικό του blog, σύμφωνα με το Pew Internet και το American Life Project. Η διατήρηση αυτού του τύπου διαδικτυακού ημερολογίου βοηθά τους εφήβους στην ενίσχυση των δεξιοτήτων επικοινωνίας τους, αναφέρει ο Δαβίδ Χούφακερ, διδάκτορας στο Πανεπιστήμιο Νορθγουέστερν. Σκέφτεται ότι πως τα blog ενισχύουν την κατανόηση για το πώς να δημιουργηθεί μία αφήγηση. Και προσθέτει: "οι έφηβοι καταβάλουν ιδιαίτερη προσπάθεια να προσεγγίσουν συντροφικούς bloggers, συχνά με διασυνδέσεις ή σχόλια που κάνουν στα blog άλλων ανθρώπων".
Σε αυτές τις on-line κοινότητες που δημιουργούνται, οι έφηβοι αναζητούν συνομιλητές που να τους κατανοούν κι όχι συμβουλάτορες, αναφέρει η Τζάστιν Κασέλ, του πανεπιστημίου Νορθγουέστερν. Στα πλαίσια ενός κλειστού on-line φόρουμ που αυτή κι οι συνάδελφοί της ξεκίνησαν το 1998, ονομαζόμενο Κοινότητα Συνόδου Κορυφής των Νεαρών, νεαροί που χρησιμοποίησαν την αντωνυμία "εμείς" στις συζητήσεις τους ήταν πιθανότερο να επιλεγούν από τους ομιλητές τους ως εικονικοί ηγέτες, σε σχέση με αυτούς που χρησιμοποιούσαν το "εγώ". Στην ετήσια συνεδρίαση της Αμερικανικής Ένωσης για την Πρόοδο της Επιστήμης στο Σαιντ Λούις, του Μισσούρι, η Κασέλ κι άλλοι συμπεριφοριστές επιστήμονες υπογράμμισαν ότι τέτοιες μελέτες αποκαλύπτουν τις αξίες που προωθούν στους νέους, ανάλογες on-line κοινότητες. Οι εμπειρογνώμονες αναφέρουν πως οι γονείς θα πρέπει να συνεχίσουν να ενημερώνουν τα παιδιά τους για τους πιθανούς κινδύνους που κρύβουν οι διαδικτυακές συζητήσεις. Όμως, ο δραστικός περιορισμός του on-line χρόνου, μπορεί να σημαίνει χαμένες ευκαιρίες για τους εφήβους από την σημαντική κοινωνική συμμετοχή.

ΠΗΓΗ

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΑΝΑΡΤΗΣΗ :

Δημοσίευση σχολίου

 
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΓΕΡΣΗ : ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΨΗΦΙΑΚΟ ΑΡΧΕΙΟ | ΨΗΦΙΑΚΟ ΑΡΧΕΙΟ
Copyright © 2011. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΓΕΡΣΗ - All Rights Reserved
Template Created by DIGIT PRODUCTIONS Published by DIGIT
ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ http://www.aepi.gr/